Lavterskel telttur med Ida og familien

Mange tenker at teltturer og friluftslivet krever mye både i form av utstyr, innsats og kunnskap. Det trenger ikke alltid være tilfellet. Noe elementært utstyr er selvsagt nødvendig (et telt er jo eksempelvis en fordel å ha om man skal på telttur), men mye kan du låne av venner eller andre utstyrsleverandører. Litt kunnskap er også en fordel, men om du ikke drar langt til fjells utenfor allfarvei, og har med nok mat og klær, trenger du overhodet ikke være noen ekspert.

1. Ida Ola utenfor teltet.jpg

 

Innsatsen trenger heller ikke være enorm for å komme seg ut på tur, og naturopplevelsene trenger ikke bli mindre av den grunn. Vår telttur for noen uker siden er et prakteksempel på dette. Vi pakket sekken en fredag etter jobb, satte ungen i bilen og dro til fjells på. Nærmere bestemt dro vi til Grimsdalen i Rondane (også kjent som Norges vakreste seterdal, FYI).

Med en unge med på lasset legger vi ikke opp til veldig ambisiøse turer, kan du si. Vi kjørte til vi så en bra spot, parkerte bilen og gikk kanskje femti meter. Her snakker vi telttur med mye kos og lite slit. Det innebærer noen ekstra kilo i sekken på grunn av en ekstra pute, chips og noe godt å drikke. Selv om vi gikk nesten imponerende kort (om jeg får si det selv), hadde vi en ganske storslått utsikt fra vår lille campingplass, med panorama til Høgronden, Midtronden og Digerronden.

2. Teltplassen med utsikt.jpg

 

Vi slo opp teltet, og Ola (minien) fikk kaste sine obligatoriske steiner i elva, snuble i noen røtter og spise kveldsmat før vi la han. Et lite minus med de deilige lyse norske sommerkveldene: det tar en evighet før ungen sovner i teltet. Til slutt segna han nå om likevel, og vi dro fram middagen, åpnet en øl og la beina høyt. På grunn av bålforbudet lagde vi ceviche (råmarinert fisk med mango, avokado, løk, koriander og nachochips) hjemme før vi dro, som hadde godgjort seg frem til middagen. Vi spiste til vi måtte legge oss i stjerna for å få plass til alt. (Ceviche er G E N I A L turmat, må prøves! Jeg kan legge ut oppskrift senere, om det er ønskelig).

3. Ida Ceviche.jpg

 

Der lå vi stort sett resten av kvelden, hørte på to gjøker som flørta litt med hverandre lenger borti åsen, fiska litt og tok livet veldig med ro. Jammen fikk vi (les: jeg) bada også. Det ser digg ut, men jeg hylte og skreik på grunn av det kalde vannet.

4. Ida bader.jpg

 Stort pluss med kvelden: Naturen bøy på seg sjæl, kan du si. Lite minus: Det gjorde myggen også. Mygg eller ei, fjellet er meditasjon spør du meg.

Teltplass regnbue.jpg
Ida Ola kaster stein med utsikt.jpg
Teltåpning.jpg
Photo : Martin Amble Ruge

Photo : Martin Amble Ruge

Om du ikke har vært veldig mye ute på teltturer eller overnattingsturer ute, er det noen ting som er lurt å huske på:

  • Viktigst av alt: Legg opp turen etter egen kunnskap og erfaring! Som sagt trenger du ikke gå spesielt langt, bratt eller luftig for å få en bra tur. Lange, bratte turer er primært for turens skyld, men det behøver ikke alltid være målet. Mindre turer gir minst like mye (om ikke mer) hygge.

  • Sjekk værmeldinga før du drar ut, og pakk klær deretter. Pass på å ha med nok klær, spesielt om du skal på høyfjellet. Været kan snu og det blir ofte kjøligere enn du tror. (Går du like langt/kort som oss er det jo ikke akkurat farlig, fordi du kan hoppe i bilen og reise hjem når som helst. Men det er likevel kjipt å avbryte, eller fryse deg gjennom turen).

  • Nødvendig utstyr som telt, sovepose, liggeunderlag osv må selvsagt med. (Du kan jo sove under åpen himmel også, om du vil det.)

  • Planlegg måltidene på forhånd. Hva skal spises til middag, frokost etc? kan noen av ingrediensene brukes i begge måltider? Da slipper du å bære med for mye. Undersøk om det er bålforbud eller ikke, og planlegg maten deretter.

  • Når natten kommer:

    • Stapp dunjakka, en genser eller noe annet mykt i soveposetrekket og bruk det som pute

    • Om du er var for lyder er ørepropper en fin ting. Fuglene står som regel opp i tidligste laget, regn lager mye bråk på teltduken, og det kan være mye annet (for eksempel sau) som lager lyd ute.

  • Om du skal på tur med unger er det egentlig ikke så mye mer som trengs. Ha gjerne en sovepose tilpasset barn, de tar både mindre plass og er lettere for ungen å varme opp. Ellers er det jo stort sett det samme de trenger: Varme klær og nok mat. Ikke gjør turen for ambisiøs, det må gjøres på ungens premisser.

 Legg igjen en kommentar om det er noe dere savner eller lurer på J

Sees på fjellet!

Ida